Duiken op de Seychellen is de toegangspoort tot een enorme, buitengewone wereld onderwater waar een keur aan extravagante zeedieren kunnen worden ontdekt.
Inhoudsopgave
Algemeen
De schoonheid van de onderwaterwereld met een overvloed aan diverse soorten vissen gecombineerd met het heldere water maakt dat ook snorkelen een fantastische en ongeëvenaarde ervaring oplevert.
Kortom een mooie belevenis om de natuur van deze sprankelende archipel te ontdekken, een archipel die wordt beschouwd als de mooiste op aarde.
De 115 graniet- en koraaleiland-eilanden van de Seychellen zijn verspreid over een miljoen vierkante kilometer in de Indische Oceaan gelegen tussen 4 en 10 graden ten zuiden van de evenaar.
De meeste duiken vinden plaats bij de Inner Islands., zo’n 43 granieteilanden die rond het hoofdeiland Mahé zijn geclusterd. De andere meer talrijke koraaleilanden (‘Outer Islands’) strekken zich in een boog richting Madagascar uit.
Wat is de beste tijd om op de Seychellen te duiken?
In dit gebied van de eeuwige zomer kunt u het hele jaar door temperaturen tussen 24ºC en 30ºC op de Seychellen verwachten. De eilandengroep ligt buiten de cyclonengebied en biedt daarmee het gehele hele jaar mogelijkheden om te duiken én te snorkelen waarbij zowel beginners als ook gevorderden een fantastische ervaring beleven.
Hoewel duiken het gehele jaar mogelijk is zijn er toch enkele beperkingen afhankelijk van de positie van een eiland en/of de heersende winden. Over het algemeen gesproken zijn de beste voorwaarden voor duiken en snorkelen bij alle eilanden in de periodes april – mei en oktober – november. De wind komt dan uit het noordwesten. In die periodes is de zee rustiger en kan de watertemperatuur stijgen tot 29ºC. Ook heeft u dan een uitstekende zichtbaarheid namelijk zo’n 25 tot 30 meter.
In december en januari waaien de noordwestenwinden, maar de omstandigheden blijven vrijwel hetzelfde als in de rustige periodes. Door de winden is de zee meer in beweging en is het water meer troebel hetgeen de zichtbaarheid vermindert.
Van mei tot september is er sprake van sterke zuidoostelijke winden zodat de meeste duiken op beschermde sites aan de noord- en westkant van de eilanden plaatsvinden. De gemiddelde luchttemperatuur is rond de 28 graden Celsius is. Er is sprake van meer wind waarbij er tevens sprake is van een lage luchtvochtigheid. De gemiddelde watertemperatuur is rond de 25 graden Celsius. Over het algemeen is de zee onrustiger. Door de grote hoeveelheid plankton is het zicht daardoor beperkt.
Hoe zit het met de duikuitrusting?
Een lang nat pak van minstens 3 mm wordt ten alle tijde aanbevolen. In tegenstelling tot de Inner Islands liggen sommige van de meer zuidelijke buitenste eilanden in de buurt van het cyclonengebied. Met name tijdens het cyclonenseizoen (november tot mei) is een pak van meer dan 3 mm echt een must als u rond de zogenaamde Outer Islands gaat duiken. Sommige van deze eilanden hebben dan te maken met lagere temperaturen variërend van 19º C tot 27º C.
Wat voor een onderwaterwereld treffen we aan op de Seychellen?
Inner Islands
Al deze noordelijke eilanden bieden indrukwekkende granieten rif locaties waar de gebeeldhouwde rotsen kunnen bedekt zijn met zachte koralen en sponzen, en het leven van vissen is vruchtbaar. Bij sommige eilanden kunt u wrakduiken.
Het zeeleven van de Inner Islands onthult een overvloed aan vissen, zelfs in ondiep water bij de riffen treft u bijvoorbeeld verschillende soorten vlindervissen aan.
De riffen en hun oude granieten rotsen zijn ook toevluchtsoorden voor veel ongewervelden waaronder de octopus, kreeft en verschillende soorten naaktslakken waaronder de Spaanse danseres.
Duiksites met regelmatige stroming geven kleurrijke koraalformaties terwijl meer afgelegen locaties een beschutting zijn voor de grotere vissoorten, zoals de Napoleonvis, Giant Grouper, rifhaai of lintstaartrog. In de periode van augustus tot oktober zijn rond de Inner Islands walvishaaien waargenomen. Het spectaculairst is als een walvishaai plankton eet.
Outer Islands
Duiken in de Outer Island duiken is rijk en gevarieerd: mini-muren en canyons alsmede talloze wraklocaties.
Duiken op de terrasvormige muren van Aldabra. Het atol Cosmoledo biedt enorm hard koraal. Astove’s nederzetting rif presenteert nog een ontzagwekkende muurduik waarvan de rifbovenkant is ingesneden met spleten en grotten en beschikt over een grote inwoner van de Green Turtle-populatie. Duikdiepten variëren, variërend van 8 tot 20 meter voor kustplaatsen en tot diepten van 40 meter voor duikt offshore.
De onderwaterwereld rond de relatief geïsoleerde buitenste eilanden is meestal nog groter. Zeer frequent zijn de waarnemingen van de grotere soorten Groupers. Ook de grijze rifhaai, de zilverpunthaai, de verpleegsterhaai en de hamerhaai kunnen daar worden aangetroffen.
Een aantal zeldzame exoten is gespot waaronder de Afrikaanse Pygmy Angelfish. Deze vis zo werd gedacht zou alleen in kleine aantallen rondom Mauritius zijn maar is nu ook waargenomen bij Astove. Ook de cartoonachtige Yellow Rubber Lipped Sweetlips wordt nu vaker waargenomen evenals de ongrijpbare langharige hawkfish.
Hoe zijn de duikcentra op de Seychellen
Uitrusting
De toegewijde en geaccrediteerde duikcentra van de meeste hotels en eilandresorts voldoen aan alle wettelijke eisen die op de Seychellen gelden. De meeste duikcentra bieden moderne goed onderhouden duikuitrusting voor verhuur aan. Ook snorkeluitrusting is veelal tegen een vergoeding te krijgen. Regelmatig wordt de duikuitrusting geïnspecteerd.
Hou er rekening mee dat reparatiefaciliteiten aan uw eigen uitrusting beperkt kunnen zijn. Dit is onder meer afhankelijk van de beschikbaarheid van specifieke reserveonderdelen.
Cursussen
Iedereen die medisch geschikt, ouder dan 10 jaar en in staat is om te zwemmen kan leren duiken.
De duikinstructie wordt gegeven door internationaal gekwalificeerde en verzekerde instructeurs de allen lid van PADI, de internationale beroepsvereniging van duikinstructeurs, zijn.
De meeste duikcentra bieden uiteenlopende cursussen aan zoals
- Discover Scuba Diving: een introductiecursus voor beginners waarbij het basisdiploma “Scuba Diver” kan worden gehaald.
- Open water Scuba Diving: een volledige certificering om uiteindelijk in open water te mogen duiken.
- Speciale cursussen voor gevorderde duikers bv. onderwaterfotografie, wrakduiken en/of nachtduiken.
Heeft u al vaker gedoken of heeft u reeds een certificaat behaald vergeet dan niet alle certificaten en duiklogboek mee te nemen.
Indien u een duikcursus wilt volgen dan is het raadzaam om dat in samenspraak met het duikcentrum goed in te plannen. Bepaalde duikcentra hebben een maximum aan deelnemers zodat er niet altijd direct plek is. Voorts moet u er rekening mee houden dat u minimaal 24 uur voor uw vlucht naar een ander eiland of uw terugvlucht naar huis (om medische redenen) niet meer mag duiken.
Medisch
Heeft u medische beperkingen dan is het gewenst dat u een medische verklaring bij u heeft waarin staat dat uw beperkingen niet van invloed zijn op uw mogelijkheid om te duiken. Omdat de duiken vaak op afgelegen locaties worden uitgevoerd is het raadzaam een goede reisverzekering af te sluiten waarbij de sport ‘duiken’ uitdrukkelijk is genoemd.
SUBIOS: Seychellenfestival van de zee.
SUBIOS (Sub-Indische Oceaan Seychellen) is een jaarlijks foto- en filmfestival met als doel de buitengewone wereld onderwater te laten zien alsmede dient het om de Seychellen als ideale duikbestemming te promoten. Daarnaast wil het de lokale bevolking bewust maken welke schoonheid van natuur onder golven leeft.
Voorts is SUBIOS actief met speciale evenementen in de verschillende hotels. Voor de lokale jeugd zijn speciale programma’s ontwikkeld waarmee de jeugd de schoonheid en kwetsbaarheid van de eilanden leren herkennen.
Ga voor meer informatie naar http://www.subios.com