Privé eilanden

Privé eilanden

Te doen - algemeen

Naast de drie grotere eilanden t.w. Mahé, Praslin en La Digue hebben de Seychellen meerdere kleinere eilanden waar vaak maar één accommodatie is.

Aldabra

De Aldabra Atol is een ‘World Heritage Site’ waar vijf keer meer reuzeschildpadden te vinden zijn dan op de Galapagos. Aldabra heeft veruit de grootste populatie van deze reptielen, die eens algemeen voorkwamen in de regio.

De atol bestaat uit dertien eilanden die samen ongeveer een derde van de totale landoppervlakte van de Seychellen uitmaken. Het is een opgeheven atol, met twee duidelijk onderscheiden terrassen. Een bij vier meter en een bij acht meter boven het zeeniveau. De atol is wellicht een 125.000 jaar oud. De paddestoelvormige eilandjes van kalksteen worden plaatselijk ‘champignon’ genoemd.

Tot voor kort was Aldabra alleen te bereiken voor cruise schepen of met een gecharterd jacht vanuit Mahé. Momenteel is een landingspiste in aanbouw op het even ten zuiden van Mahé gelegen eiland Assumption. Binnenkort zal accommodatie beschikbaar zijn voor een beperkt aantal bezoekers op zowel Assumption als Aldabra. Gidsen, getraind door de Seychelles Island Foundation, die voor het beheer van de atol in staat, zullen dan de schatten van deze unieke wereld kunnen onthullen aan diegenen die op zoek zijn naar de laatste onverkende hoeken van de wereld.

Aride

Aride, 1,6 km lang en 600 m breed, ligt 46 km van Mahé en 15 km van Praslin. Het is het meest noordelijke granieteiland van de Seychellen groep. Het rijst 152 meter boven de kristalheldere zee uit en is gedeeltelijk omringd door een spectaculair koraalrif.

Aride is de thuis van de grootste concentratie aan zeevogels van de hele regio en het heeft de grootste kolonies van zowel Lesser Noddy als Roseate Terns. Fregatvogels nesten op Aride en er kunnen eveneens Red Tailed Tropic Birds gezien worden. Alle reptielen zijn volledig ongevaarlijk en Aride telt de hoogste dichtheid aan hagedissen van de hele wereld. Het eiland is eveneens bekend voor zijn Whright’s Gardenia of ‘Bois Citron’ die alleen op Aride voorkomt.

Een bezoek aan Aride kan via ons geboekt worden en de overtocht van Praslin duurt ongeveer 45 minuten.

Bird Island

Dit is een koraaleiland op 95 kilometer van Mahé. Het is 1500 meter lang en 650 meter breed. De overtocht duurt zes à acht uur per boot, 30 minuten per vliegtuig. De Fransen noemden het ‘Ile aux vaches’, verwijzend naar de aanwezigheid van “Duivelsvissen” zoals Sea Cows, die reeds lang geleden uitstierven.

Aerial View © Bird Island Seychelles Mason's Travel

Aerial View © Bird Island Seychelles Mason’s Travel

Bird Island is beroemd om de vele verschillende vogelsoorten.

Bird Island is niet alleen een paradijs voor ornithologen, maar ook een uniek privé eiland, omringd door hagelwitte stranden. De rust van de ruime chalets met een terras dat uitziet op zee en de uitstekende creoolse keuken opgediend in een vriendelijke atmosfeer, zijn een welkom die voor elke bezoeker van Bird Island weggelegd zijn.

Cousin

Op enkele kilometers van Praslin ligt het eilandje Cousin. Cousin, een vogelreservaat, kan op afspraak bezocht worden. De overtocht vanuit Praslin duurt ongeveer anderhalf uur.

Cousin heeft een oppervlakte van 27 hectare en is volledig aan de natuur gewijd. Het werd een natuurreservaat in 1968 toen het werd aangekocht door de RSNC als toevluchtsoord voor bedreigde soorten land- en zeevogels.

Cousine

Vanaf Praslin bestaat de mogelijkheid om het eiland Cousine te bezoeken. U vertrekt met de charterboot vanaf het eiland Praslin naar de rand van het eiland Cousine. Daar stapt u over op een andere boot waarmee u op het eiland Cousine wordt gezet.

De transfer is afhankelijk van het weer en kan alleen bij een kalme zee worden uitgevoerd. In de maanden van juni t/m september heeft u de meeste kans dat een boottransfer (voortijdig) moet worden afgebroken.

Curieuse

Het eiland Curieuse is ongeveer twee kilometer lang en een kilometer breed. Het ligt ten noorden van Praslin en is er slechts van gescheiden door een nauwe zeestraat. De belangrijkste toppen lopen van oost naar west en rijzen 167,7 meter boven het zeeniveau in het centrum, van waaruit een reeks uitlopers naar het zuidoosten aflopen.

Vroeger was Curieuse bijna volledig bedekt met Coco de Mer, zoals beschreven door M. De Malavois in 1787 en de resten van oude boomstronken zijn nog overal te zien.

Tegenwoordig vinden we alleen Coco de Mer nog in de ravijnen en op sommige van de rotshellingen aan de noordkant van het eiland. De beste verzameling is wellicht te vinden in de vallei die loopt van de oostelijke baai naar het hoogst punt van het eiland.

Curieuse en de omgeving zijn nu een Marine National Park, met inbegrip van het kanaal tussen Anse Boudin en Praslin.

Curieuse herbergt een aantal gewone landvogels, zoals de Sunbird (Nectarinia Dussumieri), de Bulbal (Hypsipetis Crassiostris) en enkele Fairy Terns (Gysis Alba). Er zijn eveneens vrij levende reuzenschildpadden.

Denis Island

Denis Island is een koraaleiland op de rand van het Seychellois Plateau en ligt zo’n 80 kilometer van Mahé, een vlucht van ongeveer 30 minuten. Denis Island heeft een opvallend rijke begroeiing, en de vruchtbare bodem, rijk aan guano, bewijst dat het eiland jaren geleden een belangrijke broedplaats voor zeevogels was. Het is nog steeds een broedplaats voor zeeschildpadden, die hun eieren op het zandstrand leggen, en het heeft een populatie van vrijlevende reuzenschildpadden.

Denis Island is een ideale plaats voor zeevissers. Dagelijks vertrekken boten van op het eiland voor vistochten. De dieptes rond Denis Island hebben reeds menig recordvangst prijsgegeven.

Denis Island biedt bezoekers de privacy, rust en kalmte die alleen een privaat eiland midden in de oceaan kunnen bieden.

Desroches

Dit koraal eiland staat majestueus boven een verzonken atol met dezelfde naam, 230 kilometer ten zuidwesten van Mahé in de Amiranten groep, op een uur vliegen van Mahé.

Desroches rijst 3000 meter hoog op vanuit het helderblauwe water dat wemelt van de vissen en is omringd door een 70 kilometer lang rif, dat ligt te wachten op verkenners.

Het eiland heeft een kokosnoot plantage en een kleine landbouwnederzetting waar contractuele arbeiders vanuit Mahé werken. Het geniet hetzelfde weerpatroon als de rest van de Seychellen : het jaar rond zonnig met af en toe een warme regenvlaag.

September tot mei is de beste periode voor de duikliefhebbers aangezien de zee dan kalm is en de wind matig tot licht.

Felicité

Het eiland ligt een viertal kilometer ten zuiden van La Digue. Het is een steile rotskam, ongeveer een kilometer lang, die ruwweg van het noordwesten naar het zuidoosten loopt. De hoogste top van het centrale deel van ongeveer een halve kilometer lang, is 213,4 m hoog.

Het overgrote deel van het eiland is beplant met kokospalmen. Op de steile en rotsachtige hellingen kunnen bosjes andere bomen gevonden worden, vooral op de hogere delen en op de Glacis Rouille, aan de noord oost kant van het eiland. Er zijn drie rivierdalen, één aan elke kant van Glacis Rouille en één aan het zuidwestelijk uiteinde van het eiland. De meest voorkomende bomen zijn Takamaka en Badamier, en enkele Cashews.

Fregate

Het eiland, op een 40 kilometer van Mahé, dat wil zeggen een vlucht van 15 minuten met Air Seychelles, heeft een interessante vogelpopulatie van zo’n vijftig verschillende soorten. Ondanks de beperkte oppervlakte en de relatieve afzondering heeft het een uitzonderlijk rijke fauna.

Het eiland heeft vijf stranden die volledige privacy bieden. De zee rond het eiland is beschermd door koraalriffen en telt een rijkdom aan verschillende vissoorten.

Fregate is eveneens de thuis van de zeldzame Seychelles Magpie Robin die alleen op Fregate leeft. Er is eveneens een populatie van nachthagedissen, gekko’s en zoetwaterschildpadden in en rond het zoetwater moeras.

Silhouette

Dit is het derde grootste eiland van de Seychellen, aan de noord west kust van Mahé.

Op dertig kilometer van Mahé, is de wilde en primitieve schoonheid van het eiland door de jaren heen bewaard gebleven, dank zij de bescherming van de omringende koraalriffen. Er zijn geen wegen. Het is om die reden een paradijs voor wandelaars, die volop van de vele paden in de schaduw van het tropische woud kunnen genieten. Het landschap is bergachtig, met een hoogste piek van 750 meter. Het grootste deel van het eiland is bedekt met een overvloedige begroeiing, palmbomen, tabakplantages, koffie, kaneel en avocados.

Therese

Een boottocht van vijf minuten brengt bezoekers van Port Glaud naar Therese Island. Een dag op dit eiland is een dag van volledige ontspanning. Het lange zandstrand van het eiland is ideaal voor een wandeling of om te zonnebaden.

Wanneer men van Victoria naar Therese Island vaart kan men de reusachtige treden van Pointe Escalier op de westkust van Mahé zien. Het is onbekend of deze door een wonder van de natuur uitgebeiteld werden ofwel door de Polynesiërs, die zich rond 200 jaar voor Christus op Madagascar begonnen te vestigen, voor een of andere religieuze ritus.

Print Friendly, PDF & Email
Four Seasons Resort Seychelles at Desroches Island

Four Seasons Resort Seychelles at Desroches Island

Privé eilanden
Desroches Island is het grootste koraaleiland van de Amirantengroep. Het mooiste plekje van de werel Lees meer
Excursie vanuit de privé eilanden

Excursie vanuit de privé eilanden

Privé eilanden
Op de privé eilanden zoals Aldabra Bird Island Denis Island Desroches Island worden excursies geor Lees meer