Praslin

Praslin

Te doen - algemeen

Van de 115 eilanden die deel uitmaken van de Seychellen, onderscheidt Praslin zich met zijn meest iconische kenmerken en onderscheidingen: Praslin, het “eiland van de Palmen”. Het eiland heeft een bevolking van 6.500 inwoners en is het op één na grootste eiland van de Seychellen.

Geschiedenis

De naam Isle of Palms is door de ontdekkingsreiziger Lazare Picault in het midden van de 17e eeuw aan het eiland gegeven.

Vóór de vestiging van de eilanden door de Fransen in het midden van de 18e eeuw, was Praslin’s Côte d’Or een favoriete plek voor piraten.

Het eiland heette Praslin naar de Duc de Praslin, de Franse minister van marine in 1768, toen de oorspronkelijke ‘Stone of Possession’ op het eiland werd gebouwd in wat nog steeds bekend staat als Anse Possession.

De beroemde Britse generaal, Charles George Gordon, kon worden gerekend tot degenen die zouden proberen te achterhalen waarom, en hij kwam tot een schokkende conclusie. Tijdens zijn verblijf op de Seychellen, raakte hij ervan overtuigd dat de Vallée de Mai, het oude palmbos op Praslin dat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de oorspronkelijke Hof van Eden was. Hij baseerde zich daarvoor op de eigenaardig gevormde “Coco de Mer”, de enorme kokosnoot waarvan de vorm op het vrouwelijke bekken gelijkt. Hij identificeerde dit met Eva.

Coco de Mer

Coco de Mer Copyright Gerard Larose STB

Nu eens pleisterplaats van arabische handelaars, dan weer schatteneiland voor piraten, het eiland is nog steeds de blauwdruk van hoe een tropisch eiland eruit zou moeten zien. Praslin is slechts 10,5 kilometer Iang en zo’n 3,7 kilometer breed.

Geografie

Praslin ligt 45 km ten noordoosten van Mahé en meet 10 km op 3,7 km met een totale oppervlakte van 37,56 km2. Niettemin heeft het eiland, zoals bezoekers steeds weer ontdekken, binnen de beperkte oppervlakte een rijkdom aan afwisseling.

Het eiland heeft drie belangrijke nederzettingen

  • Baie St Anne, waar passagiers via de catamaran of de veerboot naar en van Mahé en La Digue kunnen gaan.
  • Grande Anse aan de zuidkust bij de landingsbaan
  • Anse Volbert / Cote D’Or aan de noordkust.

Tussen deze hoofdsteden is het eiland schaars bewoond.

Natuur

Rondom Praslin zijn er reusachtige, vreemd gevormde rotsen, die lijken op reusachtige Henry Moore sculpturen. Hiernaast lijken de koraalriffen nagelnieuw. Met hun leeftijd van zes tot achtduizend jaar wemelen ze van het leven. Een landschap met de levendige kleuren van koralen, schelpen als juwelen en een verbazingwekkende negenhonderd soorten vis. Veel van het binnenland is maagdelijk regenwoud en de ongelooflijk mooie ‘vallée de mai’, die in 1984 door de UNESCO tot ‘World Heritage’ werd uitgeroepen, biedt plaats aan de Coco de Mer, vanilla orchideën, talloze soorten hagedissen en een aantal van de zeldzaamste vogelsoorten op aarde. Houdt u er rekening mee dat de entree 15 euro is en contant (geen creditcard) dient te worden betaald.

Woman & Waterfall Valle De Mai©Raymond Sahuquet STB

Vallee De Mai ©Raymond Sahuquet STB

De Coco de Mer is de vrucht van een buitengewone palmboom, die slechts op één plaats in de wereld te vinden is, de Valleé de Mai op Praslin. Dit vreemde voorwerp was in de voorbije eeuwen fel begeerd. Filosofen hielden het voor de vrucht van de boom der wijsheid, die naar zij meenden onder de zee moest groeien, aangezien de drijvende vruchten tot op de Malediven gevonden werden. Het kreeg faam als stimulerend middel, wellicht vanwege de suggestieve vorm van de mannelijke bloeiwijze en de vrouwelijke vrucht. Keizer Rudolf II van Habsburg bood, toen hij zijn einde voelde naderen, twee gouden florijnen voor een van deze fabelachtige noten.

Op dit kleine maar verbluffend mooie eiland treft u mooie stranden waaronder het beroemde strand van Anse Lazio.

Bay Of Anse Lazio © Raymond Sahuquet STB

Bay Of Anse Lazio © Raymond Sahuquet STB

Praslin is de thuis van drie van de meest zeldzame vogels ter wereld: de Seychelles Bulbul, de Fruit Pigeon en de Black Parrot.

Transport

Praslin is per boot bereikbaar vanuit Mahe of La Digue. U vaart met een catamaran, de zogenaamde Cat Coco en de reis duurt ongeveer 45 minuten vanaf Mahé of 15 minuten vanuit La Digue. Het is een moderne 35-meter catamaran met een capaciteit van 350 passagiers die nu tot vier keer per dag tussen Mahé en Praslin in één uur met een snelheid van 35 knopen. De reis naar en van Mahé is schilderachtig, maar de wateren kunnen behoorlijk onstuimig zijn.

Het alternatief is met het vliegtuig van en naar Mahé. De vlucht vanaf Mahé naar Praslin luchthaven duurt slechts vijftien minuten. Als je flexibel bent met de vertrektijden, dan zijn de kosten slechts marginaal meer dan die van de boot. De gebruikte vliegtuigen zijn kleine ‘twin otters’, met twee propellermotoren op een vleugel geheven boven de cabine met een prachtig uitzicht op de zee en de eilanden beneden. Het is een unieke ervaring met maximaal vijftien passagiers geperst in een klein vaartuig – warm en stomende maar de moeite waard voor het fantastische uitzicht.

De overtocht naar La Digue gaat over rustiger vaarwater.

Vanuit Praslin zijn goede excursiemogelijkheden naar de omringende eilanden.

Print Friendly, PDF & Email
Acajou Beach Resort

Acajou Beach Resort

Praslin
Een verblijf in het Acajou Beach Resort geeft u het idee midden in de natuur te wonen. Het hotel is Lees meer
Amitie Chalets

Amitie Chalets

Praslin
Amitie Chalets is een ideale plek voor hen die onafhankelijk willen zijn en ongestoord hun vakantie Lees meer
Beach Villa

Beach Villa

Praslin
Beach Villa is een klein eenvoudig complex dat op het eiland Praslin (Seychellen) aan het strand van Lees meer
Berjaya Praslin Resort

Berjaya Praslin Resort

Praslin
Temidden van de kokosnootpalmbomen in een tropische tuin ligt Berjaya Praslin Resort dat recht tegen Lees meer
Black Parrot Suites

Black Parrot Suites

Praslin
Black Parrot Suites ligt direct aan een besloten strand op een mooie plek midden in een tropisch nat Lees meer
Cap Jean Marie Villas

Cap Jean Marie Villas

Praslin
Als u op zoek bent naar een Creoolse en relaxte sfeer dan is Cap Jean Marie Villa het best bewaarde Lees meer
Coco de Mer Hotel

Coco de Mer Hotel

Praslin
Schoonheid, veiligheid, vrede, rust en kwaliteit, omringd door de natuur: Coco de Mer Hotel. De naam Lees meer
Le Duc de Praslin

Le Duc de Praslin

Praslin
Algemeen Le Duc de Praslin ligt in het oosten van het eiland Praslin bij het bekende Côte d’Or Lees meer
Cousin, Curieuse, St. Pierre

Cousin, Curieuse, St. Pierre

Praslin
De excursie “Cousin-Curieuse-St.Pierre” biedt u de mogelijkheid om dit succesverhaal ove Lees meer
Praslin en La Digue

Praslin en La Digue

La Digue, Praslin
Bezoek de beroemde eilanden van de Seychellen, t.w. Praslin met de Vallee-de-Mai en de beroemde Coco Lees meer
Vallee de Mai (Praslin)

Vallee de Mai (Praslin)

Praslin
Ontdek de natuurlijke pracht van deze wereldberoemde attractie op het eiland Praslin. Vallée de Mai Lees meer
Vallee de Mai/Anse Lazio

Vallee de Mai/Anse Lazio

Praslin
Deze excursie begint bij het beroemde natuurpark Vallee de Mai. Vervolgens gaat u verder naar de Cot Lees meer