24/7 Bel ons gerust 079 - 352 32 32

Klimaat en weer

Onderstaand treft u een indicatie hoe het weer op de Seychellen is of zou moeten zijn. Net zoals in Nederland kan het weer namelijk op de Seychellen ook veranderlijk zijn.

Zo kunnen in Nederland de maanden juni, juli en augustus droog zijn, maar er zijn ook jaren geweest dat één van deze maanden alleen maar regen gaf. Diezelfde veranderlijkheid is er op de Seychellen.

De Seychellen kennen weinig dagen met volledig blauwe lucht. Er zullen altijd wolken of wolkjes zijn en dat is maar goed ook want de zon is fel en dan zijn een paar wolken af en toe best aangenaam.

Temperaturen op de Seychellen

Ondanks het feit dat de Seychellen slechts vijf graden boven de evenaar liggen heeft het toch een aangenaam klimaat.

Het klimaat in de Seychellen is er altijd warm en bereikt geen extreme hitte of kou. De temperatuur zakt zelden onder de 24 ° C of stijgt boven 32 ° C. Alle behalve de meest afgelegen zuidelijke eilanden liggen buiten de cycloongordel waardoor de Seychellen een bestemming voor zonaanbidders en strandliefhebbers het hele jaar door zijn.

De gemiddelde temperatuur in de schaduw op zeeniveau is 29 graden Celsius met een gemiddelde vochtigheid van 75%. De zon schijnt gemiddeld 12 uren. Gedurende de koelere maanden kan de temperatuur terugvallen naar 24 graden Celsius. Op de grotere hoogten is de temperatuur lager en de lucht frisser.

De seizoenen op de Seychellen

De Seychellen kent twee seizoenen die voornamelijk bepaald worden door de richting van de passaatwinden.

In de periode van mei tot september wanneer de zuidoost passaatwinden over de eilanden gaan is het relatief droog. In die periode is de gemiddelde temperatuur tussen 24 en 30 graden Celsius, met een koele bries, een lage vochtigheid (80%) en lichte regenval.

Het klimaat en het patroon van regenval verklaren voor een groot deel de overvloedige (groene) vegetatie, die elders in de regio moeilijk te vinden is.

De noordwest passaatwind brengt tropische regenbuien mee, met name in de maanden december en januari.  Het gemiddelde aantal regenbuien (dagen met 1 millimeter of meer neerslag) in december, januari en februari is respectievelijk 18, 17 en 11 dagen. Het is ook tijdens die maanden soms behoorlijk bewolkt en daardoor minder zon. Het weer is het heetst van december tot april en de luchtvochtigheid is hoog – vaak 80% of hoger.

Het seizoen die de periode van november tot en met januari bestrijkt kent onregelmatige windpatronen.

De maanden tussen de twee seizoenen t.w. april en oktober zijn tamelijk heet met een lichte bries en een kalme zee.

Door deze winden ligt er bij bepaalde hotels afhankelijk van hun ligging ten opzichte van de wind zeewier in de zee en/of op het strand.

In de regenperiodes kan in een paar uur (heel) veel regen vallen. De regenbuien duren niet lang en zijn vaak plaatselijk. Soms kan aan het ene kant van het eiland de zon schijnen, terwijl aan de andere kant iedereen met paraplu loopt.

De eilanden van de Seychellen liggen voor het overgrote deel buiten het cyclonengebied. Enkele meer ver afgelegen zuidelijke eilanden liggen in het cyclonengebied.

Wanneer naar de Seychellen?

Over het algemeen bezoeken toeristen alle maanden van het jaar de Seychellen, waarbij de grote piek natuurlijk in de maanden juni t/m augustus is, omdat dan bijna heel Europa vakantie viert.

De maanden mei tot oktober brengen droger, koeler weer en levendiger zeeën, met name aan de zuidoostelijke kusten, en winden van 19 tot 37 kilometer per uur komen vaak voor.

Algemeen
Mei – september droger, ietwat koel met veel uren zonneschijn en een lage vochtigheid.
juli en augustus sterke winden met een onrustige zee; zeebries zorgt dat het klimaat fris en koel is
oktober – april vochtige condities
midden december – februari veel kans op een tropische regenbui

Voor duikers
april, mei, oktober,november: de beste condities voor duikers, de zee is rustig, voldoende zicht. De andere maanden zijn de voorwaarden voor duiken goed te noemen.

Voor vogelliefhebbers
mei – september broedperiode voor de zeevogels (m.n. op Bird Island)
april begin van het broedseizoen
vanaf oktober trekperiode

Voor wandelaars/”trekkers”
mei – september: een ideale periode voor (berg)wandelingen, omdat het in die periode droog is met een lage vochtigheid.

Voor surfers/windsurfers

In de maanden mei t/m september zijn de zeeën levendiger, met name aan de zuidoostelijke kusten, en winden van 19 tot 37 kilometer per uur komen vaak voor.

Voor diepzeevissers
In de maanden oktober t/m april is  het over het algemeen koeler als de noordwestenwind waait in de maanden november tot maart. De zee is over het algemeen rustig en het weer warm en vochtig, met gemiddelde winden van 15 – 22 kilometer per uur.

 

© 2013 - 2020 Indian Ocean Travel

Deel dit met een vriend(in)/kennis