24/7 Bel ons gerust 079 - 352 32 32
  • flowers Bird Island Indian Ocean Travel
    flowers Bird Island Indian Ocean Travel

De Seychellen is voor de natuurliefhebber echt een must want op de Seychellen is de natuur onaangeroerd gebleven. De Seychellen heeft zo’n 50% van de het land ingeruimd voor Nationale parken en reservaten en alles is er ook op ingericht om de natuur in zijn volle omvang te beschermen.

Zo heeft de Seychellen bijvoorbeeld twee locaties die tot het UNESCO Werelderfgoed worden gerekend t.w.

  • de legendarische Valleé de Mai op het eiland Praslin met de beroemde Coco de Mer
  • het eiland Aldabra, het grootste atol van koraal dat voor het eerst in de 9e eeuw door Arabische zeelui werd ontdekt

Daarmee is de Seychellen ook een levend museum waarin plaats is voor de zeldzaamste soorten van flora en fauna op de aarde.

Unieke vogels 

Elf soorten vogels komen uitsluitend op de granieteilanden van de Seychellen voor. Daaronder enkele van de zeldzaamste vogels ter wereld, waaronder de Magpie Robin, een soort merel die alleen op Fregate voorkomt (al zijn er plannen in uitvoering om een tweede kolonie te stichten op Aride.

Een andere soort, de Seychelles Warbler, was zo goed als uitgestorven toen Cousin, zijn laatste toevluchtsoord, beschermd werd als reservaat. Deze bescherming was aanleiding tot een zo grote toename van de populatie dat vogels overgebracht werden naar Cousin en Aride om ook daar populaties op te starten.

In de Indische Oceaan komt alleen op Aldabra nog een niet vliegende vogel voor, de White Throated Rail. Mauritius raakte zijn Dodo kwijt, Rodrigues en Reunion zagen hun Solitaire verdwijnen en de Olifantvogels op Madagascar zijn eveneens uitgestorven, maar op Aldabra hoefden vogels niet te kunnen vliegen om de komst van de mens te overleven.

Spectaculaire kolonies zeevogels zijn te bewonderen op de Seychellen, vooral dan op Bird Island, met meer dan een miljoen Sooty Terns en op Aride, met tien soorten broedende zeevogels, waaronder ‘s werelds grootste kolonie Lesser Noddy.

Zeldzame gasten uit het Noord- en Zuidpoolgebied worden hier regelmatig opgemerkt. De Seychellen zijn een plaats waar de bezoeker nog de kans heeft echt zeldzame soorten te zien. Vele soorten die op de lijst van fauna en flora van de Seychellen prijken werden inderdaad voor het eerst opgemerkt door toeristen.

Unieke flora

Op de graniet eilanden vinden we vijfenzestig endemische bloeiende planten, waaronder de beroemde Coco De Mer, ‘s wereld grootste zaad, en vijf andere lokale palmsoorten. Het heiligdom van de Coco de Mer is de Meivallei (Vallée de Mai), beschermd als ‘World Heritage Site”, op Praslin. Ook Mahé heeft een palmbos te La Reserve, waar de vijf andere soorten bewonderd kunnen worden.

Coco de Mer

De ‘Jelly fish’ plant is zo vreemd dat zij, alleen, in een afzonderlijke plantenfamilie gerangschikt werd. Zij groeit enkel op enkele heuveltoppen op Mahé. Het is een van de zeldzaamste planten ter wereld.

Op Aride zijn er twee plantensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn, waaronder de schitterende, welriekende gevlekte magenta Wrights’ Gardenia.

De nationale bloem van de Seychellen is de Tropic Bird orchidee, met strengen witte bloemen met lange sporen die lijken op de staart van de tropic bird.

Veel van de vegetatie bestaat uit exotische bloemen zoals de hibiscus, bougainvilleas en frangipani, symbolen van de tropen. Op Aldabra daarentegen is een totaal verschillende flora bewaard gebleven. Boeiende variëteiten zoals de Aldabra lelie met aren van paarse bloemen en de sterk geurende Aldabra jasmijn.

Unieke wezens

Reptielen waren heer en meester op de Seychellen tot de mens er landde, aangezien er geen landzoogdieren waren om hen naar de kroon te steken. Aldabra is het Galapagos van de Indische Oceaan. Zijn populatie van 150000 reuzenschildpadden is veruit de grootste ter wereld. Reuzenschildpadden kunnen ook bewonderd worden in hun natuurlijke omgeving op Fregate, Curieuse en Cousin. Op Bird Island loopt ‘s werelds grootste schildpad, een exemplaar van 305 kilo, rond.

Giant Tortoises © Mason's Travel (1)
Giant Tortoises © Mason’s Travel (1)

Aldabra is eveneens het mekka van de Green Turtle, terwijl de granieteilanden de enige plaats ter wereld zijn waar de Hawksbill Turtles overdag nesten. Zoetwaterschilpadden broeden in de moerasgebieden van deze eilanden. Aride heeft het grootste aantal hagedissen per vierkante meter ter wereld. Hoewel er over het algemeen geen amfibieën voorkomen op oceaan eilanden tellen de Seychellen twaalf verschillende soorten, waarvan elf nergens anders ter wereld te vinden zijn.

© 2013 - 2020 Indian Ocean Travel

Deel dit met een vriend(in)/kennis