24/7 Bel ons gerust 079 - 352 32 32

Reis info

Inhoudsopgave

Air Seychelles

Air Seychelles is de nationale luchtvaartmaatschappij van de Republiek van de Seychellen.

In 1978 opgericht deed Air Seychelles in het begin alleen binnenlandse vluchten. Internationale vluchten voert Air Seychelles sinds 1983 uit. De eerste vlucht in 1983 was een wekelijkse vlucht naar Europa t.w. Seychellen – Frankfurt – London.

Nu verbindt Air Seychelles elke week Mahé met enkele Europese steden.

Autohuur

Op de Seychellen zijn diverse autoverhuurbedrijven. U kunt uw autohuur bij uw boeking of ter plekke regelen. Houdt u er rekening mee dat het verkeer op de Seychellen links rijdt.

Banken

Alle banken op de Seychellen kunnen traveller cheques en buitenlands geld wisselen. Houdt u er rekening mee dat de bank commissie in rekening brengt en dat u uw paspoort moet kunnen overleggen.

De grote banken op Mahé, Praslin en La Digue en het vliegveld op Mahé en Praslin hebben betaalautomaten. Houdt u er rekening mee dat u bij deze betaalautomaten alleen lokaal geld kunt pinnen (dus geen euro’s of dollars).

Bevolking

Momenteel heeft de Seychellen zo’n 97.000 inwoners. Traditioneel heeft het eiland altijd diverse bevolkingsgroepen door de eeuwen heen aangetrokken. Daarom zult u op de Seychellen diverse culturen aantreffen: slaven die bevrijd zijn, Europese landverhuizers, politieke vluchtelingen, avonturiers, handelaars uit de Arabische en Perzische wereld maar ook afkomstig uit China en India.

De meerderheid van de Seychellois is nog van Afrikaanse oorsprong. Kleinere groepen omvatten die van Franse, Indiase, Arabische en Chinese afkomst.

Boeken

Er zijn veel reisgidsen over de Seychellen (soms in combinatie met Mauritius en La Reunion) in de betere boekhandel verkrijgbaar of bijvoorbeeld via

Creditcard

Mastercard/Access en Visa worden nagenoeg overal geaccepteerd op de Seychellen. Met name is het handig als de prijzen in euro’s/dollars moeten worden afgerekend. Winkels en boetieks accepteren alleen creditcards indien dat het logo van de creditcard organisatie zichtbaar op de deur of raam staat.

Wilt u uw creditcard gebruiken om lokaal geld te krijgen dan is het aan te raden niet teveel op te nemen. Vaak is de wisselkoers ongunstig.

Electriciteit

Op alle eilanden van de Seychellen is de voltage: 220 volt 50 Hz. Op de Seychellen wordt de Britse standaardstekker (driepin) gebruikt. Neemt u daarom wel een wereldstekker mee. Het is ook handig om extra een electrisch stekkerblok mee te nemen zodat u met één wereldaansluiting meerdere apparaten met Nederlandse stekkers kunt opladen.

Feestdagen

De Seychellen kent diverse nationale feestdagen.

Officiële feestdagen in 2018
Nieuwjaar: 1 en 2 januari
Dag van de Arbeid: 1 mei
Bevrijdingsdag: 5 juni
Dag van de Natie: 18 juni
Onafhankelijkheidsdag: 29 Juni

Religieuze feestdagen in 2018

Goede Vrijdag: 30 maart
Heilige zaterdag: 31 maart
Paasmaandag: 2 april
Corpus Christi: 15 juni
Maria Hemelvaart: 15 augustus
Allerheiligen: 1 november
Kerstmis: 25 december

Fooien

Op veel locaties (restaurants, hotels, taxi’s e.d.) wordt al een extra belasting (5% tot 10%) op de rekening gezet. Fooien zijn niet verplicht, maar worden graag ontvangen als u zeer tevreden bent over de bediening. Vergeet ook het kamermeisje aan het begin van uw verblijf niet!

Geld

De munteenheid op de Seychellen is de “Seychelles Rupee” (SCR). De munt is verdeeld in 100 cents. Zo zijn er muntstukken van 5, 10 en 25 cents, alsmede van 1 en 5 Rupee. In bankpapier kunt u 10, 25, 50, 100 en 500 Rupee tegenkomen.

De wisselkoersen kunt u vinden op de website van de Central Bank of Seychelles (klik hier) en bij de banken. Bij de recepties van de hotels treft u vaak een iets ongunstige wisselkoers aan.

Indien u buitenlands geld wilt wisselen moet u naar een officiële bank toe of naar een receptie van een hotel. Kijk altijd even rond want de koersen kunnen soms per bank verschillen.

Houdt u er rekening mee dat de lokale bevolking u regelmatig “terloops” zal vragen of u buitenlands geld heeft om te wisselen. Zij hebben dit buitenlands geld nodig om spullen in het buitenland te kunnen kopen, omdat buiten de Seychellen de Rupee niet wordt geaccepteerd. Ons advies: doe het niet omdat het verboden is maar ook omdat u soms denkt dat u een gunstige koers heeft afgesproken maar uiteindelijk achteraf constateert dat u ‘geflest’ bent.

Indien u buitenlands geld voor Seychelles Rupees wisselt wordt u aangeraden om niet te veel te wisselen, omdat u het in Nederland niet meer kunt inwisselen. Betaal daarom zoveel mogelijk met creditcard.

Nota Bene. U kunt geen geld van de Seychellen in Nederland krijgen.

Internet

In de hoofdstad Victoria zijn enkele internetcafés. Ook buiten Victoria bv bij Beau Vallon maar ook op Praslin en La Digue zijn internet cafés om uw e-mail te controleren.

De meeste accommodaties bieden gratis of tegen een vergoeding WiFi aan. Soms is dat op de kamer soms op speciaal aangewezen plekken bv in de buurt van de receptie.

Nota Bene: Heeft u geen hotmail/gmail account dan is het raadzaam om van tevoren bij uw provider de instellingen in uw mailprogramma voor het verzenden van mails te controleren.

Keuken

De keuken op de Seychellen is een afspiegeling van de cultuur van het eiland: cosmopolitisch en veelzijdig. De gerechten zijn vaak pittig. Vis en fruit is volop te krijgen op de Seychellen.

Kleding

Hou er rekening mee dat de Seychellen een warm tropisch klimaat hebben dus relatief warm met een hoge luchtvochtigheid (in sommige maanden) en veel zon. 

Neem echter niet teveel kleding mee, maar hou er ook rekening mee dat er weinig kledingzaken op de Seychellen zijn. Draag daarom zorg dat u de kleding over de verschillende koffers verdeeld heeft zodat bij een “tijdelijk” verlies van een koffer u in elk geval wat kleren heeft.

In de hotels wordt als kledingcode gehanteerd, dat de heren ‘s avonds gekleed (‘properly dressed’)(heren lange broek + blouse) aan tafel gaan.

Een cap/strandhoed, een zonnebril en afdoende UV-bescherming tegen de zon raden wij aan. Hou er rekening mee dat op de Seychellen ondanks enige bewolking de zon zeer sterk kan zijn.  Wilt u echt genieten van de vakantie dan raden wij u aan om in het begin van de vakantie een T-shirt bij het zwemmen of snorkelen aan te hebben. Dit voorkomt zonnebrand.

Neem goede wandel- en sportschoenen mee. De natuur is prachtig op de Seychellen en de moeite van een wandeling zeker waard. Voorts hebben de grotere hotels diverse sportfaciliteiten.

Klimaat

Het klimaat op de Seychellen is altijd warm met weinig extreme temperaturen. Op de Seychellen is de temperatuur zelden onder 24°C of boven de 32°C. Ook liggen de Seychellen buiten de cyclonenbelt waardoor het eiland een “year round destination” voor zonaanbidders en strandliefhebbers is.

Voor de beste periodes om de Seychellen te bezoeken klik hier 

Openingstijden

winkels
De winkels zijn van maandag t/m zaterdag open van 09.30 uur tot 19.30 uur. Sommige winkels zijn ook op zondag en nationale feestdagen open.

kantoren
Overheidskantoren zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur; de meeste overheidsgebouwen en sommige commerciële kantoren zijn op zaterdag gesloten. Op zon- en feestdagen zijn alle kantoren gesloten.

banken

De openingstijden van de bank zijn van maandag t/m vrijdag van 08.00 – 14.30 uur en op zaterdag van 08.00 – 11.30 uur. Op zon- en feestdagen zijn de banken gesloten.

Prijsniveau

Daar bijna alle goederen op de Seychellen via schepen of vliegtuigen moeten worden ingevoerd is niet alles op de Seychellen te krijgen. Van belangrijke zaken is het handig om dit extra vanuit Nederland mee te nemen. Ons motto is: u kunt er beter mee verlegen zitten dan erom verlegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan batterijen voor uw camera, contactlensvloeistof, speciale medicijnen, speciale reservedelen indien u een duikuitrusting meeneemt.

Het prijspeil is op vele punten gelijk aan dat van een badplaats aan de Nederlandse kust en kan per winkel verschillen.

Sega

De sega dans vindt zijn oorsprong in Afrika. De eerste slaven die in de 17e eeuw op het eiland kwamen, brachten de sega niet alleen naar Mauritius maar ook naar de Seychellen mee. Op vakantie op de Seychellen beleeft u zelf in uw hotel de sega veelal op het strand bij het invallen van de avond.

Taal

De officiële taal is Engels en de meesten spreken deze taal goed. De voertaal echter is voornamelijk Frans. Onder elkaar spreekt men Creools.

Telefoon

Indien het thuisfront contact met u wilt of u wilt naar Nederland bellen dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Vanuit Seychellen naar Nederland belt u 00-31 gevolgd door het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Vanuit Nederland naar de Seychellen 00-248-net- en abonneenummer.

Bellen met uw eigen mobiele telefoon
Houdt u er rekening mee dat mobiel bellen naar Nederland ongeveer 2 euro per minuut kost. Voor meer informatie over de tarieven verwijzen wij u (naar de website van) uw eigen telefoonprovider.

Bellen via Wifi
Het goedkoopst bellen is via de WiFi internetverbinding. Zo biedt bijvoorbeeld Skype en Whatsapp telefoonfaciliteiten aan. Het is dan wel vereist dat degene die u belt ook een internetverbinding heeft en het programma heeft geïnstalleerd.

Met lokaal telefoontoestel
In Victoria zijn veel telefoontoestellen. Wij adviseren u te bellen met een telefoonkaart van Cable&Wireless of Airtel.

Houdt u er rekening mee dat bellen vanaf uw hotelkamer ook kostbaar is. Tarieven van 5 euro per minuut of gedeelte van een minuut zijn geen uitzondering. Vraag altijd naar de exacte tarieven en controleer in het begin naar de kosten van de gemaakte telefoontjes. Op deze wijze voorkomt u dat u aan het eind van uw reis een onverwacht hoge rekening krijgt.

Mocht u toch moeten bellen houdt u het dan kort of stuur een sms-bericht om teruggebeld te worden. Bellen via het vaste telefoonnet van Nederland naar de hotelkamer op de Seychellen kost afhankelijk van de provider beduidend minder.

Bellen via internet
Met uw smartphone/laptop kunt u via Skype ook naar vaste nummers in Nederland bellen. De kosten daarvan bedragen zo’n 2 eurocent per minuut.

Telefoonnummers (NOOD)

 • Politie, brandweer en ambulance: 999
 • Hoofdkantoor Politie: 428 80 00
 • Ziekenhuis (noodnummer): 151
 • Ziekenhuis van Victoria inclusief intensive-care: 4 38 80 00
 • Ziekenhuis Praslin: 4 23 23 33
 • Ziekenboeg La Digue: 4 23 42 55

Tijd

Het is op de Seychellen drie uur later dan in Europa (Parijs, Berlijn, Amsterdam): 12.00 uur Nederlandse tijd is 15.00 uur lokale tijd op de Seychellen; tijdens de Europese zomertijd is het 2 uur later.

De zonsopgang is rondom 06.00 uur en de zonsondergang om 18.30 uur zodat het gehele jaar zo’n 12 uur aan daglicht heeft.

Vaccinatie

Er zijn geen vaccinaties verplicht als u rechtstreeks vanuit Europa naar de Seychellen vliegt. Komt u van een verblijf in Afrika naar de Seychellen dan dient u wel vaccinatiesbewijzen (o.a. gele koorts) te kunnen overleggen. U hoeft geen vaccinatiebewijs te overleggen indien u rechtstreeks via Nairobi (Kenia) naar de Seychellen vliegt.

Veiligheid

De Seychellen is een relatief veilig land. De meeste hotels hebben eigen bewakingspersoneel die op 24-uurs basis het complex bewaken.

Neem net zoals in Nederland vanzelfsprekend de nodige (voorzorgs)maatregelen:

 • zorg dat uw eigen spullen (koffers e.d.) niet onbewaakt blijven;
 • wees voorzichtig indien u geld uit de muur “pint”;
 • neem nooit teveel geld uit de automaat of op zak;
 • maak kopieën van uw belangrijkste papieren (paspoort, rijbewijs e.d.)
 • zorg dat u belangrijke telefoonnummers ook op papier heeft;
 • draag geen dure sieraden (beter: laat uw dure sieraden thuis in Nederland);
 • laat geen (waardevolle) spullen in de huurauto/kamer achter;
 • doe uw tickets/vouchers/foto-en filmapparatuur in de safe op de kamer;
 • ga niet zwemmen op plekken waar het verboden is (bv voorbij het rif);
 • maak voor excursies alleen gebruik van erkende touroperators of via de receptie;
 • wees voorzichtig indien u (in de avonduren) alleen op pad gaat.

Het wisselen van buitenlands geld met de lokale bevolking alsmede het meenemen van schelpen of lokale flora is verboden. Indien u flora als souvenir meeneemt naar Europa dan moet u een officieel document/certificaat bij het vliegveld kunnen laten zien aan de douane.

Weersta daarom de verleiding want uw vakantie kan ineens een heel andere wending krijgen.

Vervoer

Bus: Er is goed functionerend buslijnennet op Mahé en op Praslin met zeer redelijke tarieven. De lijnbussen rijden tussen 05.30 uur tot 19.00 uur.

Autohuur: autoverhuur met en zonder chauffeur (men rijdt er links). De receptie van het hotel kan u informeren over de mogelijkheden

Taxi. Daar de taxi’s op de Seychellen geen meter hebben, raden wij aan van tevoren een prijsafspraak te maken. Taxi rijden op de Seychellen is duur. Veelal kan de receptie van het hotel u informeren wat de standaard taxitarieven vanaf het hotel zijn. Wilt u een hele dag een taxi nemen dan raden wij u aan om over de prijs te onderhandelen.

Fiets: Sommige hotels bieden de mogelijkheid om fietsen te huren. 

Vliegtuig/helicopter/veerboot: Wilt u vanuit het hoofdeiland Mahé één van de andere eilanden bezoeken dan kunt u afhankelijk van het eiland kiezen tussen een veerboot, vliegtuig of een helicopter. Zo is er een catamaran-veerdienst van Mahé naar Praslin (duur 1 uur) en van Praslin naar La Digue (duur 30 minuten).

Air Seychelles vliegt met kleine vliegtuigen op Praslin (duur 15 minuten) en de andere eilanden. Helicopter Seychelles kan u veelal vanaf het hotel naar alle eilanden toebrengen, maar u kunt ook de helicopter voor rondvluchten reserveren.

© 2013 - 2020 Indian Ocean Travel

Deel dit met een vriend(in)/kennis